sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Tilannekatsaus

5 kuukautta reeniä takana. Kropasta löytyy uusia mielenkiintosia lihaksia. Siis lihaksia, joita mullei oo ollu koskaan ennen! Tai siis toki ne on aina ollu olemassa, mutta en oo tiedostanu saatika silmillä nähny niiden olemassaoloa. Jännää! Tietää ainakin, että jotain on tullu tehtyä oikein siellä salilla. Positiiviset tulokset antaa taas lisää virtaa jatkaa eteenpäin, ja motivaatio pysyy yllä! :)

Täytyy kyllä rehellisesti myöntää, ettei se reenaaminen aina niin maailman ihaninta ole. Joskus väsyttää, laiskottaa, tai ottaa aivoon ja kovasti, mutta siitäkin huolimatta raahaan sen ahterini tunnollisesti salille sen kuus kertaa viikossa. Kahtena päivänä käyn joogassa, joten salireenejä tulee neljä viikkoa kohden. Mutta se kyllä täytyy sanoa, että yleensä se treenaaminen on kuitenki loppujen lopuksi aina mukavaa, vaikka ensin ärsyttäisikin lähteä liikkeelle. Varsinkin jos ottaa pattiin ja tekee mieli hypätä sillalta alas, niin paineet saa purettua positiivisesti salitreeniin, jonka jälkeen ei enää ota kaaliin, ei yhtään! Salilla sen henkisen raivon saa kätevästi muutettua fyysiseksi 'raivoksi', enkä nyt tarkota että siellä salilla tarvii riehua, vaan ihan tavallinen tiukka treeni auttaa pääsemään eroon siitä henkisestä helvetistä. Salilla painoja nostellessa ja sarjoja tehessä pitää koko ajan keskittyä itse liikkeeseen, että se tulee suoritettua oikein, ja miettiä käyttämiään painoja sekä toistojen ja sarjojen lukumäärää... Joutuu siis keskittymään kunnolla itse treeniin, jolloinka maalliset murheet unohtuu ja mieli paranee! :) Jooga tekee saman homman, mutta ei niinkään pura paineita, vaan enemmänkin rentouttaa ja rauhoittaa mielen. Tunnilta lähtee aina ihan eri fiiliksellä mitä oli tullessaan. Jotenka siis, vaikka aluksi laiskottaisi/väsyttäisi/ärsyttäisi lähteä treenaamaan, niin kyllä sitä kannattaa kuitenkin aina lähteä, ei se ole kuin vaan hyväksi! :)

Laittelempa tähän taas tuoreita kuvia. Ikävä kyllä lihakset kasvaa tuhottoman hitaasti, mutta kyllä sitä näin viiden kuukauden jälkeen yhtäkkiä huomaakin, että mikäs hemmetti toi tossa on, en oo ennen omistanu? Ka, sehän on lihas! Pieni, mutta se lasketaan kuitenkin! Lisää treeniä vaan ja katotaan miten kehitys jatkuu :)

                 

Reidessä näkyvät mustelmat sain lenkkipolulta, kun koira hyökkäs päälle ja alko 'puremaan' jalkaa... Tilanne oli hyvin mielenkiintoinen, ite kun normaalisti vaan hölkkäsin menemään, niin yhtäkkiä tämmönen saksanpaimenkoiran ja minkä-lien risteytys hyppää pusikosta ja käy kiinni. Mutta eipä tuo onneksi oikeasti purru, kuhan uhkaili näykkimällä, ja omistaja ilmesty pian paikalle repimään sen koiransa muualle mun koivesta. Että tämmöstä täällä Kreikassa :))))

Otin myös nyt ekan selkäpuolen kuvan, ja samalla tajusin kuinka tyhmä oon ollu, ku en salitreeniä alottaessa sillon 5kk sitten kuvannu kunnolla kroppaani... Tää siis on ihan eka kuva selästä, joten en voi verrata sitä mihinkään, ja näin ollen kehitystä on vähän vaikea tarkastella. Sen kuitenki osaan sanoa, että eipä mulla oo ennen yhtään mitään lihaksia pystyny erottamaan selästä, joten on kuitenki jotaki kehitystä havaittavissa!


Ja nyt samalla kun tilasin taas lisää proteiinia, niin päätin ottaa testiksi purkin BCAA:ta ja glutamiinia. Tarkastella vähän huomaanko mitään hyötyä näiden käyttämisestä, tai saanko edes mitään placebo-vaikutusta...:P Tää kyseinen proteiini mitä tilasin (kuva alla) on kyllä hehkuttamisen arvosta tavaraa, se nimittäin maistuu taivaallisen hyvältä! Itse tilasin suklaanmakuisena, mutta oon maistellut myös vaniljana samaa brändiä, ja on muuten hyvää. Koostumukseltaan on vähän 'paksumpaa', eli jos tämän sekottaa maitoon niin maku muistuttaa lähinnä ihanaa suklaapirtelöä :P Eikä pölise kauheena purkista lappaessa (toisin kuin edellinen protsku mitä mulla oli...) eikä vaahtoudu kauheena. Ravintoarvoltaan ja hintaluokaltaan näytti pyörivän samoissa luokissa ku muutki perus-protskut. Sitä kyllä en tiiä, saako tätä tavaraa Suomesta, luulis et jostain löytyy jos joku haluaa kokeilla!


Glutamiinin ja BCAA:n tilasin lähinnä sen takia, kun luin niiden vaikutuksista netin ihmeellistä maailmaa tutkiessani, ja ajattelin että näistä vois olla mulle hyötyä. Nyt oon näitä lappanu naamaan pari-kolme viikkoa seuraavanlaisesti: BCAA:ta heti aamulla 5g, ja glutamiinia & BCAA:ta molempia 5g sekä ennen että jälkeen treenin. BCAA:n tarkotus on ehkäistä kataboliaa, jonka vuoksi oon heittäny sitä naamariin heti aamulla herättyäni. Glutamiini toimii samalla linjalla (auttaa säilyttämään anabolisen tilan, ehkäisee proteiinin katoa ja lihasten hajoamista), mutta sen sanotaan myös nopeuttavan aineenvaihduntaa.

Tietenkin omalla henkilökohtaisella yksilöllisellä tasolla on vaikea todistaa toimiiko nämä tavarat vaiko ei. Uskon kuitenkin vahvasti siihen, että ei näistä haittaakaan ole, ja jos kerran nämä on kehittämällä kehitetty treenaajia varten ja tutkittu näiden vaikutusta, niin luotan siihen (ainakin osittain). Itestä kuitenkin tuntuu, että viimeisten parin viikon ajan salitreeni on tuntunu luistavan astetta paremmin. On jotenkin energisempi olo, treeni kulkee reippaammin, ja voi tehä tiukempaa settiä, joka sitten tuntuu kivasti seuraavana päivänä kropassa :) Voimat ei lopu tunnin salitreenin aikana kesken, vaikka tietenkin loppua kohden lihakset alkaa aina väsymään (niinku kuuluukin). Ennen kuitenkin saattoi tuntua jo puolen tunnin jälkeen siltä, että huh huh alkaa piisaamaan tälle päivää, ja loput puol tuntia piti puoliväkisin vääntää sarjoja, mutta nyt tunnin treeni hurahtaa ku siivillä ja kelloa ei muista paljoa ees vilkuilla! Väittäisin siis, että omalla kohdallani BCAA ja glutamiini on tuonu lisää virtaa treeniin, jolloin on mahdollista tehä rankempaa settiä, jolloin lihakset kuormittuu enemmän, jolloin (ruokavalion ollessa kunnossa) lihakset pääsee kehittymään tehokkaammin. Eiku vaa tuloksia odotellessa!

Mutta eiköhän tässä ollu taas tilannekatsausta kerrakseen. Mainittakoon vielä sen verran, että ongelmiakin on matkan varrelle mahtunut, lähinnä pohkeiden ja oikeanlaisen syömisen suhteen. Pohkeet mulla on ollu jo pidemmän aikaa jumissa, ja niihin on sattunu joka päivä. Toki lihaskipu kertoo siitä, että siellä tapahtuu kehittymistä, mutta ei se nyt ole hyväksikään jos pohkeet on kipeät joka päivä. Eipä ne pääse palautumaan/levähtämään ollenkaan, jos niihin kerta sattuu joka päivä ihan jo kävellessäkin. Jalkapäiviä mulla on viikossa kaks, jonka lisäksi käyn hölkkäämässä/juoksemassa 3-4 krt/vko, ja joogassa (2krt/vko) voimakkaat venytykset rasittaa myös pohkeita, joten kyllähän tuosta voi laskeakin, ettei ne paljo oo lepoa saanu. Sen takia pidin nyt jopa neljän päivän (!) tauon lenkkipolulta, ja joka ilta leffoja katellessani hieroin pohkeitani rakkaudella ja intohimolla... Ja tämä kyllä autto heti, ei oo sattunu pohkeisiin nyt pariin päivään, joten katotaan mitä tapahtuu kun palaan tonne (vaarallisille koirien täyttämille) lenkkipoluille :P
Syömisen suhteen ei oo muuten ongelmaa, mutta ISO ongelma on herkkujen kanssa. En tajua miksi, mutta mulla on aivan hirvee makeanhimo joka päivä, monta kertaa päivässä. Itsekuri näyttää olevan nollassa, jos ei jopa miinuksen puolella, joten kaikenlaista herkkua tulee työnnettyä turpaan aivan aivan liikaa. Koitan taistella tätä vastaan koko ajan, joten toivottavasti saan nyt herkuttelut pikkuhiljaa kuriin... Mietityttää vaan se ajatus, että missäköhän kunnossa (lähinnä rasvaprosentin suhteen) olisin, jos olisin jättäny kaikki suklaat, leivokset, jäätelöt, piirakat sun muut popsimatta...:/

Mutta sokerihiiri kiittää ja kuittaa tältä osin. Kommentteja voi viskoa tulemaan, varsinki jos ootte omalla kohalla huomanneet BCAA:n ja/tai glutamiinin vaikutuksia treenaukseen tai tuloksiin, niin niitä olis kiva kuulla! :)

1 kommentti:

  1. Itse en käytä BCAA:ta kuin treenin aikaisessa juomassa ja glutamiinia palkkarissa. Ja niin, en kyllä tiedä onko sillä vaikutusta vaiko ei. Sehän näissä monissa lisäravinteissa on ongelmana, että on mahdotonta tietää onko eroa tehoon / treenin kulkemiseen / lihasten palautumiseen / kehitykseen vaiko ei. Niin, pois lukien tietenkin ne lisäaineet, joiden tehon huomaa heti treenin aikana, kuten insuliini-herkistäjät, joka toimii itselläni superhyvin kunhan tankkaa hiilaria ennen treeniä. Itselle olen todennut olevan hyötyä myös luontaista testotasoa nostavasta ja estrogeenitasoa laskevasta valmisteesta. Mutta niin, jotta sen treenin saisi oikeasti kulkemaan parhaalla mahdollisella tavalla, niin se vaatii aika kovasti tarkkailua ruokailultakin, muutenkin kuin palkkarin osalta. Ja tietysti jokaiselle on yksilöllistä se, minkälaiset makrot toimii parhaiten. Tsemppii treeneihin ja koita saada herkuttelu yhdelle päivälle... itselläni se onnistui niin, että söin tummaasuklaata joka päivä pari palaa... sillä selvisi sitten tankkauspäivään asti ;)

    VastaaPoista