sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

PowerJooga = Kunnon treeniä!

En oo koskaan ennen välittäny joogasta. Ajattelin, että se on joidenki ihme hihhuleiden hommaa, jotka meditoimalla kuvittelee saavuttavansa jonkin korkeimman henkisen tason ja valaistumisen. Tämän jälkeen heitä odottaisi ikuinen mielenrauha, suurin mahdollinen onnellisuus, ja kuolematon sielu. Eikö ne siellä jooga-tunneilla istu aina jalat ristissä, silmät suljettuina ja hymise? Eihän se nyt ainakaan mitään liikuntaa ole. Eikä mitään tavallisen ihmisen hommaa muutenkaan.

Ajatteletko sinäkin samalla tavalla? Oletko koskaan kokeillut käydä jooga-tunnilla? Niin, empä itekään koskaan kokeillut koko joogaa, mutta omistin sen suhteen silti erittäin vahvat (ja negatiiviset) mielipiteet. Nyt voin kuitenkin todeta, että olin väärässä! Voi, kuinka väärässä olinkaan!

Syyskuussa 2012 karkasin tutusta ja turvallisesta Suomesta Kreikkaan. Uusi maa, uusi kulttuuri, uudet ihmiset, uudet kujeet. Syyskuu meni kreikankieltä opiskellessa, mutta kun lokakuussa saavuin "lopulliseen" määränpäähäni Rodokselle, keksin, että alan käymään kuntosalilla. En mä tiiä mistä mä sen keksin, yks kaunis päivä koin vaan semmosen ahaa-elämyksen, että mäpä alan käymään kuntosalilla. Oli jotenkin kauhee hinku päästä tekemään, kokeilemaan, ja etsimään jotain uutta ja jännää sisältöä elämään. Lampsin ekalle kuntosalille minkä löysin, katsastin sen sopivan minulle (ei liian iso, monipuoliset laitteet, läheinen sijainti, puhdas ja siisti) ja siitä se kaikki sitten lähti. Sattumoisin huomasin lukujärjestyksen, jonka mukaan salin yläkerrassa olevassa isossa salissa on myös joogaa ja zumbaa molempia kaksi kertaa viikossa. Pitihän niitäkin sitten mennä kokeilemaan, molempia!

No, zumbahan oli aivan hirveää. Ei mun laji, ei ollenkaan. Siellä heilutaan ja vetkutaan jokkaiseen ilmansuuntaan yhtä aikaa, ja mitään ohjeita ei liikkeistä annettu. Luovutin sen suhteen kahen kokeilukerran jälkeen, mutta jooga taas tuntu just mulle sopivalta!

Rakastuin joogaan heti. Aivan välittömästi. Kaikki ennakkoluuloni joogaa kohtaan karisivat ensimmäisten viiden minuutin aikana, ja nyt oon aivan koukussa koko touhuun. Joogatunnin missaaminen on kauheinta, mitä tavalliseen päivääni (tai siis maanantaihin ja torstaihin) voi sisältyä...! Joogaa on tietenki monenlaista, ja meno voi olla hyvinkin erilaista joogasta riippuen. Meidän salilla pyörii PowerJooga-tunnit, joka on kyllä hehkuttamisen arvosta touhua.

www.last.fm
PowerJooga eroaa muista jooga-muodoista lähinnä siten, että hengitysharjoituksia ja meditoimista (eli sitä hihhuli-touhua) on paljon vähemmän entä joogassa normaalisti. PowerJooga onkin ns. fitness-tyyppistä joogaa, jossa keskitytään venytyksiin, ja sitäkautta tehdään erilaisia asentoja, jotka vaativat myös voimaa ja tasapainoa. Voin kertoa, että jos tunnilla laittaa kaiken peliin, niin homma on oikeasti raskasta ja hiki virtaa... Joskus jos on sattunu väsyttämään tai laiskottamaan, niin oon yrittäny lusmuilla tunnilla, mutta pieni ryhmä ja tiukka opettaja ei anna siihen oikeen mahdollisuutta... Aluksihan se opettaja tuli läpsimään mua käsivarsiin, jalkoihin, persiiseen ja huusi "STRETCH , STRETCH!!!", ja minä siinä yritin niissä asennoissa pysyä raajat tutisten ja hien valuessa otsalta jumppamatolle. Tunnin jälkeen tuntu niinku oisin kasvanu yhtäkkiä viis senttiä lisää pituutta, ja kroppa tuntu aivan mielettömältä (ja väsyneeltä). Ihan mahtava fiilis! Nyt näin muutaman kuukauden reenaamisen jälkeen ei enää tuu tommonen raju fiilis tunnin jälkeen, mutta tulkitsen asian niin, että jotain edistymistä olis tapahtunu, ja siksi tunnin jälkeen ei enää tunnu uudestisyntyneeltä, vaikkakin tosi hyvältä siltikin :)

consciouslifenews.com

En oo koskaan ollu notkea. Oikeastaan oon aina ollu niinku rautakanki, joka on jäätyny lappalaiseen ikiroudassa olevaan lumihankeen jo vuosikausia sitten. Voin nyt tässä yhteydessä myös myöntää, että mä synnyin vähä erilaisena. En puhu nyt niistä kytkösvioista tuolla pääkopassa, vaan mun jaloissa oli jotaki häikkää. Jotku jänteet tahi lihakset tuolla koivissa oli niin lyhyet, etten voinu kävellä normaalisti. Ekat elinvuoteni oon tallannu menemään kantapäät ilmassa, varpasilleen sipsutellen, koska kantapäät ei yksinkertasesti yltäny maahan asti. Lääkärit pelotteli äitiä leikkauksilla, jotka sisälsi jos minkämoisia riskejä, mutta loppujen lopuksi niiltä vältyttiin kun joku fysioterapeutti siellä Lapin synkissä metsissä veivas mun jalat kuntoon. Tästä huolimatta oon aina ollu ihan onneton noiden koipieni kanssa. Sormenpäät yltäny just ja just varpaisiin seisoessa, mutta maahan jos oon ne halunnu nii on saanu jo venytellä hyvän aikaa. Jotenka, jos joku yrittää käyttää väitettä "en mä mihinkään joogatunnille mene ku en oo notkea", niin tuohan on ehkä maailman säälittävin tekosyy. Siellä joogassa nimenomaan venytellään, joka muuten tekee hyvää ihan jokaiselle, vauvasta vaariin!


www.newfarmpoweryoga.com
Jos satut olemaan joku luonnonoikku, joka on notkia ilman kummempia säännöllisiä venyttely-sessioita, niin joogasta nautit varmasti. Siellä on tarjolla monenlaisia asentoja niin rautakangille kuin kuminauhoillekin. Taitavimmat voi vääntyä vaikka mutkalle, ja harjoitella voimaa ja tasapainoa vaativia asentoja. Aloittelijat voi taas keskittyä yksinkertaisimpiin venytyksiin, ja tehä asennot omien taitojen ja oman kropan rajotusten mukaan. Tärkeintä on se, että yrittää parhaansa, muttei pakota itteään mihinkään asentoon, mihin ei taivu (voi tulla sairaslomista aika pitkiä...) Ja kyllä varmaan jokaisen täytyy myöntää, että nää über-asennot näyttää tosi hienoilta, ja kuinka äärettömän mahtavaa olis osata tehä ne ite! :)


www.yogasingapore.net
Entäs sitten se joogan hihhuli-puoli? Vaikka ite en oo koskaan uskonu mihinkään sisäisen mielenrauhan löytymiseen, on mun näkemykset tästäki muuttunu. Tarkastelen tätä asiaa ehkä myöhemmin jossain tulevassa blogi-päivityksessäni, mutta totean tähän väliin lyhyen ytimekkäästi, että jooga rauhoittaa mieltä. Syy siihen on hyvin yksinkertainen: rauhallinen musiikki taustalla ja 100% keskittyminen omaan kehoon rauhoittaa mieltä väistämättä. Keho ja mieli toimivat kuitenkin yhdessä: hyvä kehollinen olo tuo yleensä myös hyvää mieltä. Venyttely tuo helpotusta kireille lihaksille ja rentouttaa niitä, jolloin hyvä ja rentoutunut fiilis tuntuu varmasti, sekä pään sisällä että kropassa. Empä siis ihmettelisi, vaikka joku löytäisikin sisäisen mielenrauhansa joogan avulla! Itse vielä jatkan sen etsimistä.

www.lucilleroberts.com
Mainitsemaani hihhuli-touhuun liittyy myös meditointi ja hengitysharjoitukset. Meditoinnista en ala kommentoimaan kauheasti, koska sitä PowerJoogassa ei juurikaan ole. Pari kertaa opettaja on käskeny sulkea silmät ja miettiä pelkästään "om om om", mutta arvatkaa vaan mitä mun päässä tässä vaiheessa liikkuu..? "Noniin, ajattele nyt vaan omm omm ommmm. Älä ajattele mitään muuta. Prkl ajattelen koko ajan muuta! Noniin ommmmmm...mikä toi ääni oli? Jännitänkö mä mun polvea? Mullon nälkä. Pitäsköhän kattoo tänään jakso Gossip Girliä." ja niin edelleen. Jätän meditoimishommat suosiolla sellaisille, jotka siitä on kiinnostuneet ja sen hallitsee. Vaikka ei nämä hyminätouhut kiinnostaiskaan, niin ainakin PowerJoogassa tätä on tehty hyvin vähän, ja parin minuutin hiljaisuus tunnin loppupuolella antaa hyvin tilaa omille ajatuksille. Vaikka en osaisikaan ajatella ommeja, niin voin ajatella omiani.

Meditoiminen PowerJoogassa on melkeempä unohdettu, mutta hengittämisharjoitukset ovat keskeisessä osassa. Hengittämis-asiat on kuviossa kuitenkin koko tunnin ajan, siis yhtä aikaa liikkeitä suorittaessa, jolloin niistä tulee myös luontainen osa venyttelyä ja asentojen suorittamista. Hengittämisharjoituksilla pyritään oikeanlaisen hengitystavan oppimiseen, sillä (kuten varmaan on turha edes mainita) hengittäminen on äärimmäisen tärkeä osa elämää. Tiesitkö, että on myös mahdollista hengittää väärin? Varsinkin liikuntaa harrastavilla, liikuntamuodosta riippumatta, oikeanlainen hengittäminen on todella tärkeää treenin sujumisen kannalta. Joogassa harjoitellaan hengittämään oikealla tavalla; syvään ja palleaa käyttämällä. Näin varmistetaan paras mahdollinen hapen saanti, joka on lihaksille sanoinkuvaamattoman tärkeää. PowerJoogassa tunnin lopussa ollaan myös tehty 10-15 minuuttia pelkkiä hengitysharjoituksia, jolloin tämä toimii ikäänkuin 'loppuverryttelynä'. Välissä myös venytellään vähän, mutta pääpaino on hengittämisessä ja siihen keskittymisessä. Erilaisilla harjoituksilla vahvistetaan myös syviä lihaksia (mm. syvät vatsalihakset), ja vaikka voikin kuulostaa hassulta, niin yhdenkin hengitysharjoituksen loppupuolella mulla alkaa aina kroppa väsyä, eli kyllä siellä väkisinkin lihakset joutuu töihin! :) Syvään hengittäminen myös rentouttaa, sekä lihaksia että mieltä, joten joogatunti saa rauhallisen lopetuksen. Harjoitusten myötä ehkäpä oikea hengitystapa muuttuu automaattiseksi, siis tiedostamattomaksi, jolloin tulee hengitettyä oikein aina ja kaikkialla. Erityisesti korostaisin hengittämisen merkitystä liikuntaa harrastaessa, mutta väitän, että oikein hengittäminen vaikka tietokoneellakin no-lifettäessä ei oisi ainakaan pahasta.

Yksi pikku ongelma tässä PowerJoogassa kyllä on, nimittäin en tiedä miten sitä on Suomessa tarjolla. Google ei löytänyt aiheesta suomen kielellä paljon mitään. Voi olla, että "voimajooga" on juurikin tätä hehkuttamaani PowerJoogaa siellä kotomaassa, mutta sitten taas googlen kautta löysin jonkin määritelmän voimajoogalle, joka ei ihan PowerJoogaan istunut. Tietääkö joku mahdollisesti tästä asiasta enemmän? Mitä joogaa ite harrastat tai oot kokeillut? Minkälaisia kokemuksia sulla on?

Laitan tähän vielä joitain linkkejä, joista voi kiinnostuneet lukea lisää PowerJoogasta ja joogasta ylipäänsäkkin. Lopuksi suosittelen vielä ihan jokaista kokeilemaan joogaa, koskee siis MYÖS SINUA!

http://yoga.about.com/od/poweryoga/a/power.htm
http://www.poweryoga.com/aboutyoga/aboutpy.php
http://www.himalaja.fi/jooga.htm

Tässä huikea taidonnäyte siitä, mitä PowerJooga voi tarjota :)
http://www.youtube.com/watch?v=gozvsDUJyLE

PowerJoogaa voi yhdistellä luovasti myös muihin lajeihin, tässäpä esimerkiksi tanssiin!
http://www.youtube.com/watch?v=UnfUQxky1lU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti