torstai 9. toukokuuta 2013

Tsemppilauseita

Törmäsin tuossa Facebookissa ollessani Bodybuilding.com -sivuston tilapäivitykseen. Siinä kysyttiin seuraavaa:


Do you have a favorite motivational quote or saying? What is it?


Kysymykseen tulvi tietenkin tuhansittain vastauksia, josta luin vain osan, ja jätin tietenkin kommentiksi oman lempisanontani.

Niin... tsemppauksella on suuri rooli treenatessa. Silloin kun väsyttää, on huono päivä, ei kiinnosta, kroppa tuntuu hankalalta, tai muuten vaan homma ei tunnu sujuvan, niin tsemppauksesta voi olla apua.

vi.sualize.us

 Toisilla voi olla se personal trainer karjumassa siihen korvan juureen, että "vielä yks, vielä yks!", ja kaikkihan tietää, että se valehtelee kuitenkin. "Vielä yks" tarkottaa aina vähintään kolmea. Mutta juuri siitä on kysymys: tsempin voimalla voimme ylittää itsemme, yltää parempiin suorituksiin, ja sitä kautta myös parempiin tuloksiin. Samalla tulee varmasti myös parempi mieli, ja treenin jälkeen tuntuu hyvältä!

Kaikilla sitä henkilökohtaista korvaankarjujaa ei kuitenkaan ole, jolloin vastuu tsemppauksesta jää kokonaan itselle. Toki kaverinkin voi palkata selkään ruoskijaksi, mutta todella monen treenaajan täytyy ruoskia itse itseään.

Kysehän on nimenomaan psyykkisestä tsemppauksesta, koska se oma korvienväli määrittelee sen, mitä fiiliksiä treeniin liittyy. Kehohan tottelee mieltä. Nehän on kuitenkin 'vaan lihaksia'. Toki fyysiset tunteet on aina erotettavissa omaksi alueekseen, mutta se on se psyykkinen puoli kuitenkin se, joka sanoo mitä tehdään, kuinka paljon, milloin riittää, ja milloin ei.

jakelarsen.me


Oon ite käyttäny tsemppausta treenin ohessa lähinnä silloin, kun tuntuu ettei jaksa. Oon saattanut aatella "vielä yks"-periaatteella, jotta saisin haluamani toistomäärän kasaan. Joskus oon muuttanut saliohjelmaa vähä 'helpommaksi', jos kroppa on tuntunu jotenkin poikkeuksellisen väsyneeltä. Oon koittanut ajatella, että tekis nyt ees jotain, niin on sekin aina eteenpäin.

Tsemppausta voi kuitenkin käyttää...no, oikeastaan aina. Vaikka ei olisikaan maanantai, noustu sängystä väärällä jalalla, tai kolmen metrin *just se* otassa, niin tsempistä voi olla paljonkin hyötyä. Kun treeni luistaa hyvin, voi tsempata itteensä vielä parempiin suorituksiin, jolloin lopputuloksena on supertreeni ja superhyvä mieli! Myönnän kyllä ihan suoraan, että itelläni on tässä asiassa vielä paljon harjoittelemista. Tsempin ei pitäisi olla vain niiden myrtsipäivien ainut oljenkorsi, jonka voimalla sinne salille raahaudutaan tunniksi 'tekemään ees jotain'. Tsempin pitäisi muodostua osaksi normaalia treenausta, jolloin treenistä olisi mahdollista saada kaikki irti - ja vielä vähän enemmänkin!

jakelarsen.me


No, palatakseni takaisin siihen Bodybuildingin esittämään kysymykseen sekä siihen tulleisiin vastauksiin: löysin joitain erittäin mielenkiintoisia tsemppilauseita niiden joukosta! Tässäpä valkkaamani parhaat palat, olkaa hyvät.

Yksinkertaisen ytimekästä

Just do it!
You showed up, now show off!!
No pain no gain!
Train hard or go home!!

Mahtipontisen mestarillista

Pain is temporary. Success is forever.
Pain is weakness leaving the body.
Obsessed is what the lazy call the dedicated.


Filosofin mietelmiä

You must be the change you wish to see. (Mahatma Gandhi)
Try not. Do or do not; there is no try. (Yoda from Star Wars)
Water doesn't cut through a rock from power, it cuts through from persistence.

Tosiasioiden toteamista

Well... it's not going to lift itself.
If you do what you've always done, your only going to get what you've always got.
Who cares for motivation?!!!? There's a job to do.

Pilkettä silmäkulmassa

You can throw in the towel, or you can use it to wipe the sweat off your face!
My grandmother can do more pull-ups then that!
I love the smell of napalm in the morning.


Kuten näistä on jo huomattavissakin, monenlaista tsemppilausetta mahtuu monenlaisen treenaajan mieleen. Oleellista ehkä onkin löytää se oma tyyli. Mikä toimii just mulla, mikä antaa lisää voimaa itelleni?

Esimerkiksi "Train hard or go home" ei todennäköisesti toimisi itselläni. Jonakin heikkona hetkenä se pieni ääni tuolla takaraivossa toteaisi, että taidampa mennä sitten kotia ja yrittää huomenna uudestaan. Ei näin, ei anneta sen pienen äänen voittaa!

Omaksi suosikeikseni nousi lähinnä seuraavat:

www.lifeinprogress.ca

"Well, it's not going to lift itself."
Niin, kun treenin loppupuolella voimat alkaa olemaan jo vähissä, lihaksia polttaa, ja yks sarja squatseja on vielä tekemättä, se lattialla odottava tanko näyttää jotenkin todella ankealta. Huh huh, vielä kymmenen toistoa pitäs jaksaa... No, ei se tuosta itsekseenkään nouse.

bwc.my

"Just do it!"
Toimii treenin puolivälissä ja loppupuolella. No eihän tämä nyt niin vaikeaa ole. Siitä vaan otat ja teet!

jonathanconcepcion.com
"You showed up, now show off!"
Silloin kun sieltä sängystä on noustu väärällä jalalla ylös, ajattelen, että nyt kun tänne salille on kerran tultu, nii sama kai se on reenata. Tämän voi muuttaa tsemppilauseeksi, jolloin tilanne ei mene voivottelun puolelle, vaan kannustavaksi itsensä perseelle potkimiseksi.

crossfitapx.com

"Pain is weakness leaving the body."
Omaan korvaani tämä kuulosti aluksi vähän turhan mahtailevalta, mutta lauseeseen kätkeytyy pieni viisaus. En kuitenkaan soveltaisi tätä ihan joka tilanteeseen... Oman kehon rajat tulee oppia tunnistamaan, ettei treenillä tehdä enempää haittaa kuin hyötyä. Siinä vaiheessa kun oikeasti sattuu, on parempi hellittää kuin tsempata itseään väkisin kohti sairaslomaa.

"I love the smell of napalm in the morning."
Siis....mitä?? Mulla ei oo mitään mielikuvaa siitä, miten tämä voisi toimia millään tavalla tsemppauslauseena treenatessa, mutta itse ainakin tulen muistelemaan tätä lausetta lämmöllä ja hymy huulilla!

Ja mitä sitten tulee niihin omiin tsemppauslauseisiini...
Olen jo pitkän aikaa elämässäni käyttänyt lausetta "everything matters". Tämä ei päde omalla kohdallani ainoastaan treeniin tai ruokavalioon, vaan sovellan sitä mihin milloinkin, ja välillä ihan kaikkeenkin. Itelläni tää on tsempannut eteenpäin monessa tilanteessa!

Toinen mitä oon käyttäny, on "ne on vaan lihaksia". Tää tuli mieleeni ekaa kertaa jo pari vuotta sitten, kun alottelin juoksuharrastustani. Pohkeet huusi hallelujaa jo 10min hölkän jälkeen, jolloin yritin sanoa itselleni, että ne on vaan lihaksia. Se on vaan kipua. Lihakset tottelee mieltä, ja mä päätän jatkaa vielä eteenpäin. Ja niin jatkoinkin! Tässäkin tietenkin kannattaa pitää kuitenkin se järki tallella, ettei karkaa käsistä koko touhu. Vaikka ne onkin 'vaan lihaksia', niin treenaajan tulee kuunnella ja arvostaa kroppaansa, sekä edetä oman kehonsa edellytysten mukaan.


Onko kellään lukijoista jotain omia tsemppilauseita? Mikä toimii sulla, mikä ei?
Laitetaan kaikki jakoon ja autetaan toisiamme tsemppaamaan itseämme!

2 kommenttia: